Design din egen billedvæg
Byg en billedvæg på din telefon eller din computer. Se alle Kræss unikke kunstværker fra 170 udvalgte kunstnere i dit eget hjem.
Templates du kan bygge videre på
Den store billedvæg guide
Sådan bygger du en smuk billedvæg i dit hjem.
Læsetid: ca. 8 minutter
Start din online billedvæg
Billedvægge er blevet meget populære som et ekstra element i ens hjem. Billedvægge kan være store med op til 10 billeder eller små med 3 billeder og man kan have en enkelt eller mange billedvægge i ens hjem afhængigt af antal rum og hjemmets størrelse. Her får du nogle gode råd til at bygge en smuk billedvæg i dit eget hjem.
At bygge en smuk billedvæg handler kort fortalt om at kombinere farver og stilarter som komplimenterer hinanden og at hænge plakaterne så de harmonerer på din væg og i dit rum.
Hurtig guide med de vigtigste pointer (hvis du bare vil i gang nu):
At bygge en smuk billedvæg handler kort fortalt om at kombinere farver og stilarter som komplimenterer hinanden og at hænge plakaterne så de harmonerer på din væg og i dit rum.
Væg billeder der overordnet set giver dit øje ro, og resonere. Du skal højst sandsynligt kigge på der længe.
Start med at placere plakaterne i midten og byg ud af: hvis du gerne vil have en løs kant og billedvæggen skal se “tilfældig” ud.
Start med at placere plakaterne i hjørnerne: hvis du gerne vil have “stram/fast” billedvæg.
Placer ikke mange plakater i samme farvenuancer ved siden af hinanden: Fordel farverne.
Brug forskellige størrelse plakater: Fordel størrelserne.
Brug forskellige rammer: Når du blander fordkellige rammer har du mulighed for at skabe mere dynamik. En enkelt farvet ramme blandt egetræ kan skabe er nyt rum.
Vi vil ofte anbefale at du vælger en farve på rammen, som ikke dominerer billeder. Der gør sr billedet træder mere ud. Hvis udbryder blå ramme med blåt billede, kan det forsvinde lidt ind i sig selv. Men kan du lide det, så gå men det!
Lav adspredelse: du kan evt supplere din billedvæg med et vægtæppe eller plante med en organisk form. Plakaterne skal være nogenlunde ens.
Bland selv plakater: Prøv og leg med ideen om at benytte dig af plakater med forskellig trykmetoder: Bland fx risotryk, linoleumstryk og analogtryk.
Den store guide
Guiden består af 9 punkter som er vigtige at overveje inden at du bygger din egen billedvæg.
- Vælg det rigtige rum og væg til din billedvæg
- Placering af billederne
- Afstand mellem billederne
- Komposition og farver
- Billedrammer
- Billedstørrelser
- Brug andet end billeder
- Pris og kvalitet
Online billedvæg designer
1. Vælg det rigtige rum og væg til din billedvæg
De mest populære steder at bygge en billedvæg er køkkenet og stuen, men også gangarealer, trapper og værelser er populære steder at bygge en billedvæg.
Du kan vælge at bygge din billedvæg i et rum som du ofte opholder dig i, eller “smuksere” et gangareal så det ikke blot er en gennemgang i dit hus eller lejlighed.
Når du har valgt en tom væg i et rum at bygge din billedvæg på, er det vigtigt at du Inddrager væggen som en del af din billedvæg.
Rummet og vægfarven skal komplimenterer billederne i din billedvæg. Det gør udtrykket mere spændende og effektfuldt – og det samler billedvæggen til et “afgrænset hele”.
Du skal gøre op med dig selvom du ønsker at bygge din billedvæg og vælge billeder ud fra væggen og vægfarven, eller om du eventuelt skal male din væg i en ny farve eller ændre dine møblers, lamper, væghylder og interiørs placering, hvis du allerede nu har nogle billeder og en billedvæg i tankerne som rummet skal passe til.
2. Placering af billederne
Inden du begynder at bygge din billedvæg, skal du beslutte dig for, om du vil starte fra midten (skaber et tilfældigt udseende) og bygge ud eller om du kan starte fra hjørnerne og bygge indad (skaber et stram/fast look). I et soveværelse vil man typisk gerne have en rolig atmosfære, så her kan man bruge symmetri til at skabe ro ved at starte fra hjørnerne og bygge indad.
3. Afstand mellem billederne
Afstanden mellem billederne i din billedvæg skal være nogenlunde den samme. Derudover er det vigtigt at billedvæggen har afstand til gulv/møbler og loft.
Tommerfingerregel for afstande:
- Den anbefalede afstand mellem billederne: 8-15 cm.
- Den anbefalede afstand fra gulv til bunden af din billedvæg: 150 cm.
- Den anbefalede afstand fra toppen af møbler til bunden af din billedvæg: 15-20 cm.
*Afstanden er kun vejledende og afhænger af din væg, rum og ønskede udtryk.
4. Komposition og farver
Som udgangspunkt er det godt at blande billeder med forskellige farverne og men læg ikke billeder i samme farvenuancer ved siden af hinanden.
Det er vigtigt at arbejde med kontrast og lighed. Enten kan man vælge at lade eksempelvis en blålig tone går igen i billeder eller kontrastfarver – som blå og lyserød – hvor hvert billede har sin farve og de dermed komplementerer hinanden.
Den røde tråd er helt essentiel i en billedvæg, hvis den ikke skal fremstå rodet og tilfældig. Og det kan være mange andre ting end farvevalget som fx billeder med naturmotiver.
Det er altid en god ide at finde en farvetone, som er repræsenteret på flere af billederne, men det kan også være noget ved motiverne, der går igen. Eksempelvis et billede med et træ og to andre plakater, hvor grene og/eller blomster indgår i motiverne. Det kan skabe sammenhæng, at øjet kæder de to ting sammen.”
En gode ide er at kigge på kompositionen på billedet. Hvis man har to forskellige billeder, der har hovedvægten af motivet i henholdsvis venstre og højre side af plakaten, er det bedst at placere dem, så der kommer luft imellem motiverne – sådan at plakaten med motivet i venstre side placeres til venstre, og plakaten med motivet i højre side placeres til højre. Det skaber luft mellem motivet og er dejligt for øjet at kigge på.
5. Billedrammer
Udover farvevalg af motiverne har rammerne også meget at skulle have sagt på en billedvæg. Hvis billedvæggen være i fokus i dit rum, kan du vælge forskellige materialer og farver til rammerne – skal der derimod ro i rummet, kan du gå efter den samme farve og type materiale til alle rammerne.
Hvis du gerne vil have ro, skal du gå efter en eller to typer rammer i samme farver og tykkelser. Er du til det kreative look, kan alle rammer sagtens være forskellige i både udtryk og farve.
Er du til et taktilt udtryk, der virkelig stimulerer alle sanser, så gør din billed- eller plakatvæg tredimensionel ved at mixe rammerne med andre typer kunstværker. Det kan fx være en keramiktallerken, en væghængt lysestage eller som her abstrakt kunst i forskellige former, der bløder det firkantede udtryk op.
En godt tip er at bruge en plakatliste for at give en “lethed” og adspredelse til din billedvæg.
Skifterammer til standardstørrelser
Skifterammer er rammer som bliver masseproduceret og derfor er prisen lav. Skifterammer findes dog kun til billeder i standardstørrelser og de fås i både høj og lav kvalitet. Det er også nemt at indsætte billeder i skifterammer, og det kan gøres af alle.
Billedstørrelser som du altid kan finde skifterammer til:
- 10,5 x 14,8 cm. (A6) – fås fra 40.- kr.
- 14,8 x 21 cm. (A5) – fås fra 60.- kr.
- 21 x 29,7 cm. (A4) – fås fra 80.- kr.
- 29,7 x 42 cm. (A3) – fås fra 120.- kr.
- 30 x 30 cm. – fås fra 120.- kr.
- 30 x 40 cm. – fås fra 120.- kr.
- 40 x 50 cm. – fås fra 150.- kr.
- 50 x 50 cm. – fås fra 200.- kr.
- 42 x 59,4 cm. (A2) – fås fra 200.- kr.
- 50 x 70 cm. – fås fra 200.- kr.
- 59,4 x 84,1 cm. (A1) – fås fra 300.- kr.
- 70 x 100 cm. – fås fra 350.- kr.
Skifterammers kvalitet
Kvalitet og pris hænger ofte sammen når du køber skifterammer. Som hovedregel kan du ofte finde skifterammer i enten massiv træ eller med folie. Rammer med folie er billigere.
Rammer i Massiv Træ er skåret direkte fra træssorten (fx. Egetræ).
Rammer med Egetræsfolie er lavet i fyrretræ og belagt med en folie som ligner fx Egetræ eller Valnøddetræ.
Som udgangspunkt kan det utrænede øje ikke se forskel på de to typer på afstand, men man kan føle forskellen – folien er glat modsat det “rå massive træ”. Massiv træ er også oftere en smule mørkere i udseendet og har flere skønhedsfejl.
Den store forskel er prisen. Rammer i fyrretræ med folie er billigere at producere.
Glaskvalitet i skifterammer
Ægte glas er standarden indenfor kvalitets indramning, men akrylglas (også kendt som plexiglas) bliver stadig mere populært fordi at det nemt kan sendes når du handler på webshops. Akrylglas er ofte det eneste du kan købe når du handler rammer på nettet. Fysiske butikker tilbyder ofte ægte glas. Selvom ægte glas er at foretrække er det ikke nødvendigvis dyrere.
Ægte glas vs Akrylglas:
Fordele ved ægte glas:
– Standard indenfor højkvalitets indramning.
– Krystalklart.
– Kan nemt vaskes (ridser ikke).
Ulemper ved ægte glas:
– Knækker/splintrer ved slag.
– Store rammer med ægte glas kan ikke transporteres med fragtfirmaer.
Fordele ved akrylglas:
– Stærkere og mere fleksibelt end glas.
– God til fx børneværelser eller badeværelser hvor glasset ikke må splintre.
– Kan transporteres med fragtfirmaer.
– Kan have antireflex egenskaber (stærke lyskilder generer ikke).
Ulemper ved akrylglas:
– Svært at rengøre (undgå ridser og statisk elektrisitet).
– Stor forskel i kvalitet (Ikea sælger fx billig og tynd akrylglas i deres rammer, som gør motivet utydeligt).
Rammer til utraditionelle størrelser (hvor du ikke kan finde skifterammer)
Det kan blive dyrt at gå din en glarmester eller rammebutik og få speciallavet rammer til billeder som ikke er i standardstørrelser og hvor du ikke kan finde skifterammer som passer. Det koster ofte mere end 1000 kr pr. billede og der er lang ventetid.
Derfor får de fleste kun speciallavet rammer hvis billedet har en atypisk størrelse og ikke passer til skifterammer. Det kan fx være at det er et ældre billede eller er købt et sted i verdenen hvor de har andre standardstørrelser end der hvor du bor.
– Du kan købe en skifteramme som er lidt større end billedet. Skifterammen kommer næsten altid med et indlægspapir som du kan vende om og sætte dit billede på den hvide side. På den måde skaber du en hvid margin rundt om billedet ligesom en passepartout.
– Eller du kan også købe en plakatliste med magneter.
6. Billedstørrelser
Hvis du vil bygge en stor billedvæg skal du så vidt muligt bruge billeder i forskellige størrelser. En tommelfingerregel for at skabe en flot og dynamisk billedvæg er at du mikse de meget gængse størrelser såsom A3 (29,7×42 cm.) og 50×70 med fx kvadratiske plakater. Til meget store billedvæge kan man også burge meget store størrelser som fx 70×100 centimeter.
7. Brug andet end billeder
Suppler din billedvæg med andet end kun plakater – så det hele ikke bliver til motiver, træ og metal.
Hæng fx en grøn plante, en teaktræ-hylde eller et vægtæppe på på din væg og skab adspredelse.
Andre ideer til at lave adspredelse er keramik-vægophæng, plakatlister og væglamper.
8. Pris og kvalitet
Prisen på en billedvæg afhænger selvfølgelig af antallet af billeder i billedvæggen, kvaliteten, kunstneren og eksklusiviteten af billederne.
Billeder fås i alle priser fra 50.- kr. og til flere tusinde kroner.
Hvis et billede er originalt, limited edition eller trykt i høj kvalitet koster det selvsagt mere end hos plakat butikker som printer kopier af kendte motiver i dårlig kvalitet.
Vi anbefaler ikke at du køber mange billeder i tivlsomme webshops som sælger kendte motiver som fx Matisse meget billigt. Det er ofte fordi at de ændrer motiv eller tekst på et kendt billede for at undgå ophavsloven for at kunne masseproducere et motiv i dårlig printkvalitet. De tænker ikke på kunsten men på profitten.
Derudover afhænger prisen på billedvæggen også af rammerne. Ofte kan rammer være dyre end billederne fordi at de er svære at producere og transportere, især hvis dine billeder ikke er i standardstørrelser og du derfor ikke kan bruge skifterammer.
God fornøjelse med din billedvæg 🙂
Med Kræss kan du bygge billedvægge i dit hjem online. Det er gratis og du kan bruge din telefon eller computer. Tilføj op til 10 plakater og rammer for hver væg. Start med en tom væg, tag et billede af din egen væg eller byg videre på vores eksisterende billedvægge.